top of page
bicakizi.com

Updated: Mar 30, 2019

Bıçak izi, çizimin ana şablonunu oluşturur. Bıçak kesim kalıbı işleminde çok önemli bir rol oynar. Basılacak ürünün fiziksel unsurlarını sunan bir şablon görevi görür.


Bıçak izi, daha çok özel kesim gerektiren çalışmalarda grafik tasarım aşamasından sonra kırım ve kesim yerlerinin hesaplanması, belirlenmesi ve üretime en uygun şekilde bir şablon olarak netleştirilmesi ve ayarlanması işlemidir. Bıçak izinin çizilmesi baskı öncesi hazırlık işlemlerinin en önemlilerinden biridir.

Bıçak sadece kutu ya da ambalaj ile alakalı değildir. Kartvizit, katalog, klasör vs. gibi birçok basılı materyal üzerinde kullanılabilir.


Vektörel çizim!

"Bıçak izi; kutu, kartvizit, katalog, klasör gibi basılı materyallerin doğru şekilde basılması için çizimin ana şablonunu oluşturur."
930 views0 comments
bicakizi.com

Bıçak izi, baskı ürününün doğru şekilde üretilebilmesini sağlar. Bıçak izinde gerçekleşecek hatalar ürünün de hatalı çıkmasına neden olacaktır.


Bıçak izinin çıkarılması, baskı öncesi hazırlık işlemlerinin en önemlilerinden biridir. Matbaa ve ambalaj ürünlerinin doğru şekilde üretilmesi için hayati önem taşıyan bıçak izi, uzman kişiler tarafından profesyonel bir şekilde çizilmelidir. Eksik veya hatalı hesaplamalarla çizilen bıçak izi, çalışmanın üretimden hatalı çıkmasına sebep olur. Bu da ciddi maddi kayıpların yanı sıra zaman, enerji ve güven kaybına yol açar. Çalışmanın bıçakçıya (bıçak kalıpçısına) gönderilerek bıçak izinin onlar tarafından hazırlanmasını beklemek de zaman kaybına neden olur.

Matbaa ve ambalaj sektörünün bıçak izi çizimini güvenilir, pratik ve hızlı şekilde gerçekleştirmesi hem zaman hem de enerji bakımından büyük kazanç olacaktır.


Bıçak izi riske atılamaz!

“Eksik veya hatalı hesaplamalarla çizilen bıçak izi, çalışmanın üretimden hatalı çıkmasına sebep olur.”
89 views0 comments
bicakizi.com

Updated: Mar 30, 2019

Basılı materyallerin doğru şekilde basılması için büyük öneme sahip olan bıçak izi konusundaki en önemli noktaları aşağıda sizler için sıraladık.

  • Grafik tasarımcı, tasarıma başlarken önce bıçak izini çizmeli, tasarımın ardından da mutlaka maket yapmalıdır.

  • Çalışmada katlanmama, pot verme vb. sıkıntılar olursa bunun makette görülmesi mümkün olur.

  • Maket bıçakçıya verilmelidir. Böylece bıçakçıdan hatasız bıçak izi alınmış olur.

  • Bıçakçıdan gelen çalışmanın kontrolü dikkatli şekilde yapılmalıdır.

  • Gelen bıçak izine çalışma yerleştirilirken taşma payına (3-5 mm.) dikkat edilmesi çok önemlidir.

  • Çalışma üretime gönderilirken pencere, klişe gibi özelliklerin ayrıca belirtilmesi mutlaka şarttır.

“Grafik tasarımcı, tasarıma başlarken önce bıçak izini çizmeli, tasarımın ardından da mutlaka maket yapmalıdır.”
154 views0 comments
bicakizi.banner...jpg
bottom of page